Γεώργιος Παπανικολάου
email:
pap@eng.auth.gr

Καθηγητής A.Π.Θ

Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

Δ/της Εργαστηρίου Hλεκτρακουστικής & Τηλεοπτικών Συστημάτων

Τμήμα Μουσικών Σπουδών

Τμήμα Δημοσιογραφίας & MME

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Εργάζεται ως μέλος ΔΕΠ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών από το 1976. Διπλωματούχος μηχανικός στις τηλεπικοινωνίες με διδακτορικό στην Ηλεκτροακουστική. Ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ (1985) και του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του ΑΠΘ (1992).

Το πεδίο του επιστημονικού ενδιαφέροντος εστιάζεται στην περιοχή της Ακουστικής & Ηλεκτροακουστικής, συστημάτων ήχου και εικόνας υψηλής τεχνολογίας, στην μετάδοση οπτικοακουστικού περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας HD μέσω ευρυζωνικού διαδικτύου, συστήματα τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας (HDTV) και ψηφιακού κινηματογράφου (D-Cinema), μουσική ακουστική και τεχνολογία, ακουστική μουσικών οργάνων, τεχνικές στούντιο ηχογραφήσεων, νέες τεχνολογίες στην εξ-αποστάσεως εκπαίδευση (e-learning), διαδραστικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα.

Από το 2007 είναι πρόεδρος του Δι-ιδρυματικού-Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος με γενικό τίτλο: «Προηγμένα Συστήματα Υπολογιστών και Επικοινωνιών» (από το 2002 υπεύθυνος της 3-της κατεύθυνσης με τίτλο "Νέες Τεχνολογίες του Ήχου και της Εικόνας στην Εκπαίδευση και Παραγωγή"). Επιστημονικώς υπεύθυνος σε αρκετά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά κοινοτικά προγράμματα στον χώρο των οπτικοακουστικών συστημάτων με ιδιαίτερη έμφαση στην μετάδοση ήχου και εικόνας υψηλής ευκρίνειας μέσω ευρυζωνικών δικτύων. Mέλος σε διεθνείς επιστημονικές ενώσεις, όπως Audio Engineering Society (AES), American Association for the Advancement of Science (AAAS), Acoustical Society of America (ASA) και άλλες.

 

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

  • Ακουστική & Ηλεκτροακουστική
  • Συστήματα ήχου και εικόνας υψηλής τεχνολογίας
  • Μετάδοση οπτικοακουστικού περιεχομένου υψηλής ευκρίνειας HD μέσω ευρυζωνικού διαδικτύου
  • Συστήματα τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας (HDTV) και ψηφιακού κινηματογράφου (D-Cinema)
  • Μουσική ακουστική και τεχνολογία
  • Ακουστική μουσικών οργάνων
  • Τεχνικές στούντιο ηχογραφήσεων
  • Νέες τεχνολογίες στην εξ-αποστάσεως εκπαίδευση (e-learning)
  • Διαδραστικά εκπαιδευτικά περιβάλλοντα